Blog > Komentarze do wpisu
świąteczny indyk

Jak święta to pieczyste, jak pieczyste to oczywiście indyk. Dzień przed pieczeniem indyka trzeba natrzeć  solą z zewnątrz a w środku solą i majerankiem, następnie nadziać go suszonymi śliwkami, morelami, żurawiną i kwaśnymi jabłkami, zasznurować i owinąć cienkimi plastrami słoniny jak egipską mumię.

 


 

Na drugi dzień wstawić indyka do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni na zmianę podlewając czerwonym winem i sosem z pod pieczenia. Po około trzech godzinach zdejmujemy słoninkę i dopiekamy indyka piętnaście minut w temperaturze dwustu stopni. Pychota ja podaje go z kluskami śląskimi i modrą kapustą.




niedziela, 27 grudnia 2009, szylink

Polecane wpisy

  • gorki likier pelinkovac

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; p

  • niezła babka ziemniaczana

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; p

  • come back

    Od listopada wracam do pisania. Na 100%.

Komentarze
iwonkaa32
2013/11/26 10:49:10
Mój mąż uwielbia indyka, więc zrobię mu go w niedzielę na obiad :) Ostatnio jest głośno o drobiu z gwarancją jakości QAFP, myślisz, że lepiej kupować mięsko z taką gwarancją czy bez niej? :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)