Blog > Komentarze do wpisu
niezła babka ziemniaczana

Ziemniaki, kartofle, pyry: jednoroczna roślina bulwiasta należąca do rodzaju z rodziny psiankowatych, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Do Europy ziemniaki przywiezione zostały w połowie XVI w. przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uchodziły za egzotyczną roślinę ozdobną uprawianą w królewskich i magnackich ogrodach. Na szerszą skalę zaczęto ziemniaki uprawiać w Anglii, dokąd przywiózł je angielski admirał - sir Francis Drake. Lecz największe zasługi w rozpowszechnianiu tego warzywa miał Francuz Antoine Parmentier, twórca nowych odmian i wielu oryginalnych przepisów kulinarnych. Do Polski trafiły dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przysłał je z Wiednia królowej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów. Gdy podano je po raz pierwszy w Wilanowie, nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero za panowania Augusta II ziemniaki zostały rozpowszechnione w całym kraju, a na początku XIX wieku uratowały większą część ludności od klęski głodu. 



 

Do spożycia wykorzystuje się bulwy występujące jako podziemną część łodygi służącą roślinie za magazyn składników zapasowych. bulwy, w zależności od odmiany, mają kształt kulisty, owalny, wydłużony lub spłaszczony. Skórka może przybierać kolor jasnoszary, żółty, czerwony lub fioletowy o różnych odcieniach. Ziemniaki  zawierają wiele składników odżywczych i nieograniczoną możliwość w kreowaniu z nich wszelakich potraw. Ja na  listopadowe kolacje proponuję "babkę",niezłą babkę ziemniaczaną.


Składniki:

1,5 kg ziemniaków, 4 łyżki bułki tartej,3 jaja, 2 duże cebule, 15 dag wędzonego boczku,1/2 łyżeczki majeranku, dwa ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, pieprz, szczypta ostrej papryki, plastry cienko pokrojonej wędzonej słoniny

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, nadmiar wody odcisnąć w płóciennej ściereczce. Drobno pokrojony boczek i cebulę podsmażyć na rumiano , dodać posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu, paprykę. Utarte i odciśnięte ziemniaki wymieszać z jajami, bułką tartą oraz podsmażonym boczkiem z cebulą. Przyprawić majerankiem.
Formę do pieczenia babki  wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć w niej plastry słoniny, tak aby po włożeniu masy ziemniaczanej  przykryć ją nimi z wierzchu.
Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze około 160 stopni.

Podawać z sałatą i kwaśną śmietaną.

wtorek, 10 listopada 2009, szylink

Polecane wpisy

  • świąteczny indyk

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; p

  • chorwackie pyszności

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; p

  • tłusty czwartek

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) }<!-- /* Font Definitions */ @fon

Komentarze
Gość: mlody, *.csist.manchester.ac.uk
2009/11/10 16:39:17
i jest, dlugo oczekiwany "kambek".
brawo
:)
-
2009/11/10 20:27:20
ho, ho naprawdę niezła ta babka
-
Gość: komarek, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/11/12 10:44:28
a nie ta sie tej słoniny czymś zastąpić hm?? jakiś pomysł może upiekłabym takie cudo ale słonina i boczek odpada niestety.

pozdrawiam
-
holostudio
2009/11/17 00:17:54
jak tak sięgnę tą pamięcią, to z ziemniaków najbardziej luksusowa mi się jawi,
pewności nie mam czy ona z ziemniaków, ale mi się jawi ...