Blog > Komentarze do wpisu
chorwackie pyszności

Na różnorodność kuchni chorwackiej i jej obecny kształt przede wszystkim wpływ miała niesamowita historia tego państwa jak i geografia. W tutejszych jadłospisach znajdziemy elementy kuchni tureckiej, różnego rodzaju musaki, sarmę, hałwy i cevapcici jak również risotta, pasty oraz obfite w ryby i owoce morza wpływy kuchni śródziemnomorskiej. W zależności od regionu w jakim się znajdujemy kuchnie Chorwacji możemy podzielić na kontynentalną, sycącą zbliżoną do kuchni bałkańskiej. gdzie rządzi jagnięcina, baranina popularna jest również wieprzowina. Oraz lekką nadmorską gdzie królują wpływy kuchni śródziemnomorskiej z ostrygami, kalmarami, krewetkami i ogromną ilością różnego rodzaju ryb. W całej Chorwacji nie zabraknie ich narodowych skarbów a są to  paški sir, owczy ser wyrabiany wyłącznie na wyspie Pag swój charakterystyczny smak zawdzięcza ziołom którymi pasą się owce oraz pršut rodzaj dojrzewającej szynki wieprzowej, poddanej długotrwałemu procesowi suszenia. Wszech obecny jest aivar pasta z papryki. I oczywiście świetne wina i domacia rakija.



 

Odwiedzając Split Ania zaprowadziła nas do wyśmienitej knajpki z domową kuchnią. Knajpka znajdowała się w Pałacu Dioklecjana, cztery drewniane stoły i bar za którym szefowa z córka przyrządzały prawdziwe pyszności. Zjedliśmy tam najlepsze krewetki z grilla soczyste i świeże, polane oliwą z oliwek i posypane pietruszką, wyśmienite sercówki duszone w winie z czosnkiem i pietruszką do tego sałatkę z przepysznych pomidorów i półmisek warzyw. Wszystko to popiliśmy domową rakiją i winem. Po posiłku byliśmy w niebo wzięci wystarczy spojrzeć na Anię  Poniżej podaje sposób na przyrządzenie sercówek.



 

W garnku rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek, zeszklić dodać sercówki zalać białym winem i dusić około 10 min pycha.

 

 



czwartek, 26 listopada 2009, szylink

Polecane wpisy

  • niezła babka ziemniaczana

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; p

  • come back

    Od listopada wracam do pisania. Na 100%.

  • tłusty czwartek

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) }<!-- /* Font Definitions */ @fon

Komentarze
2009/11/26 20:00:28
widzę że impreza była pychota
-
2009/11/26 21:58:53
ach Chorwacja cudo ;) !!!!!!!!!!!!!!!